Thursday, March 31, 2011

--> iHeart Adik Uaiz Yang Comel

as-salam

Malam semalam makan di cafe dan tengok adik comel ni main-main seorang diri. Aku pun apa lagi, terus ambil kesempatan hehe. Bukan ambil kesempatan secara kasar tapi ambil gambar la. Comel! Comel! Comel!


Siapa adik Uaiz yang comel ni?

Dia anak kepada pemilik cafe blok 4 apartment aku tinggal sekarang ni. Aku suka la main-main dengan dia ni. Sebab apa? Sebab dia peramah hehe. Tapi kan, bahaya tau budak-budak peramah macam Uaiz ni. Main ikut je orang yang tegur dia. Takut la kan benda-benda buruk terjadi. Harap-harap dia dijauhkan daripada benda-benda sedemikian. 


Suka sangat orang ambil gambar dia. Gila kamera betul kan budak kecik ni? hehe. Tapi takpe, asalkan comel sudah. Korang ada anak ke, adik ke, anak sedara ke, yang setanding Uaiz ni? Apa lagi, tunjuk la kat blog korang. Mampu? Dan motifnya? Ko pikir la sendiri haha

Hope you get it...till then, that is how

iGossip

Wednesday, March 30, 2011

--> iJoke: Beza Anak Halal dan Anak Haram

as-salam

Gitu la kan? lol

I was laughing like hell when I first saw this picture. Thanks to Naziem for letting me copy this funny stuff. So people, what do you think? Is this lady/auntie made the right move? Oh no I don't think so. You know, bringing animal to the public health center.

However, she may has her own point. She's not a Muslim - obviously and her religion allows her to touch this cute piggy. I'm not sure with her main agenda. lol. She should take the pet to the vet right?

Hope you get it...till then, that is how

iGossip

Tuesday, March 29, 2011

--> iBlogger: Probitas Et Fides

as-salam

I personally love this blog because the writer likes to talk about religious stuffs, tips and so forth. You know I love reading Islamic articles and all because I am in the process of changing for the better. Thanks to Sahromnasrudin for visiting my blog and I got to say that your piece of writings are amazing!

http://www.sahromnasrudin.com/
Ada apa dengan Probitas Et Fides?

"Nama blog ini iaitu Probitas Et Fides adalah motto bekas sekolah saya. Untuk pengetahuan para blogger, saya mendapat pendidikan menengah di Sekolah Tinggi Klang antara tahun 1994 - 1998 ( kini dikenali dengan nama SMK Tinggi Klang) . Malah header kepada blog ini juga menunjukkan bangunan utama sekolah ini. Saya begitu bertuah mendapat pendidikan di sekolah yang ditubuhkan pada tahun 1928 ini lalu saya abadikan motto sekolah ini kepada nama blog saya. Makna Probitas Et Fides adalah Kesetiaan dan Kejujuran. ( sangat unik kan kerana selalunya motto sekolah adalah Ilmu Suluh Hidup, Ilmu Tangga Kejayaan dan sebagainya. Tetapi sekolah saya menekankan kepada nilai moral)"

Nota buat saudara Sahromnasrudin...

Saya harap blog anda akan sentiasa update dengan isu-isu semasa dan boleh tak saya nak minta satu entry khas yang bertajuk "Manusia akhir zaman dan konspirasi dajjal". Harap-harap saudara sudi menulis mengenainya. Looking forward to reading the post! Thanks.

P/s: So, to all bloggers, please have a visit to his blog. I am 100% sure you'll find loads of good entries that will suite your taste and preference. Oh ya, he loves writing about business as well. Go and check 'em out!

Hope you get it...till then, that is how

iGossip

Sunday, March 27, 2011

--> iSegmen: Kau Sempurna! Yakinlah...

as-salam


Gemuk.Miskin.Berpenyakit
Terlalu kurus.Sumbing.Bodoh
Terbantut.Ibu ayah bercerai.Suara itik

Tak kisah apa sahaja kekurangan fizikal dan mental yang korang ada, percayalah yang korang adalah cantik. Kita diciptakan olehNya sebagai sebaik-baik umat dan yakinlah dengan itu. Masalah dalaman dan luaran yang korang hadapi adalah ujian daripadaNya dan ingatlah ada orang yang keadaannya adalah lebih teruk daripada kita.

P/s: Enrty ini adalah inspirasi daripada lirik lagu Firework - Katy Perry dan Perfect - Pink.

Hope you get it...till then, that is how

iGossip

--> iSlam: 10 Jenis Solat Yang Tidak Diterima oleh Allah S.W.T

as-salam

Location: Sekolah Seri Puteri - Kursus Pegawai Perhubungan (Liaison Officer) for Asian Games 


Rasulullah S.A.W telah bersabda bahwa 10 orang solatnya tidak diterima oleh Allah S.W.T, antaranya :


1. Orang lelaki yang solat sendirian tanpa membaca sesuatu.




2. Orang lelaki yang mengerjakan solat tetapi tidak mengeluarkan zakat.




3. Orang lelaki yang menjadi imam, padahal orang yang menjadi makmum membencinya.




4. Orang lelaki yang melarikan diri.




5. Orang lelaki yang minum arak tanpa mahu meninggalkannya (Taubat).




6. Orang perempuan yang suaminya marah kepadanya.




7. Orang perempuan yang mengerjakan solat tanpa memakai tudung.




8. Imam atau pemimpin yang sombong dan zalim menganiaya.




9. Orang-orang yang suka makan riba’.




10. Orang yang solatnya tidak dapat menahannya dari melakukan perbuatan yang keji dan mungkar.”

Hope you get it...till then, that is how

iGossip


Saturday, March 26, 2011

--> iNews: Kantoi Buat 'PROJEK' di KB Mall

as-salam

Bunga ni tak layu lagi

Beberapa hari lepas, kawan aku tunjuk video satu pasangan yang kantoi nak buat projek juta-juta di KB Mall. Adoyai...then someone caught them and they filmed it. Kesian aku tengok budak-budak yang dah kantoi tu. Muda lagi...baru umur 18. Si lelaki, he's good looking (please be grateful with the gift), si perempuan, good looking as well, lengkap bertudung, berbaju t-shirt muslimah yang labuh tu malangnya tidak berseluar. What were they thinking?!

Aibkan orang?

Timbul isu aib. Kawan aku cakap "They shouldn't spread the video via internet. We know how fast the news  can be transmitted". Aku amat setuju! But when I look at the bright side, the act done by the recorders was right. The culprit deserve that kind of treatment. Bagi pengajaran kepada semua budak-budak muda di luar sana. Kan?

Hukum akhirat dan tangisan ibu bapa

Maybe these teenagers think about the pleasure they'll get while doing sex but how about the pleasure for akhirat? Diorang tak nak? Tak terfikir? Kalau la ayah dan ibu diorang tengok video tu, aku pasti diorang akan menangis tak terhinnga. People around will question about the upbringing and how would the parents react? This is so pathetic.  

Hope you get it...till then, that is how

iGossip

--> iKutuk: "Tak Payah La Earth Hour"

as-salam

Supermoon baru-baru ini. Subhanallah...

Berapa ramai yang meyokong kempen Earth Hour pada 26 Mac 2011? Aku sokong! Only one hour maa...

Its as simple as 123 and abc. Just switch off all your electrical appliances -thats it! Aku tahu ramai yang cakap "Alahhh poyo la mamat ni sokong benda-benda ngarut macam ni. Malaysia bukan besar mana pun. Setakat tutup lampu sejam tak jadi benda pun." Eh Helllo! Kalau semua berfikiran macam kau, rosak dunia tahu tak? Dasar parasit!

P/s: Korang sokong tak tadi? Baru habis je kan?


Hope you get it...till then, that is how

iGossip

--> iContest: Bergambar Depan Cermin / Mirrorwhoring

as-salam

I was tagged by Deena to join this contest. Kinda cool so why not kan? Click the link below to see the page.

Friday, March 25, 2011

--> iLapor Sekitar Sembahyang Jumaat di Masjid UM

as-salam

Before the prayer comes, why not I snap a few photos? lol

Panjang sejadah tu dik?

Pinky winky!

Motif sangat aku letak gambar-gambar ni? Haha...I went to Masjid Al-Rahman in Universiti Malaya and unfortunately the mosque was full. Some of us had to pray outside as usual so I did not bother at all. lol. 

Persoalan 1: Yang minta sedekah

Aku tak nak komen. Tiap-tiap minggu ada and the same mak cik came for the same purpose of course. I could not judge them as easy as I want but I do feel very sad looking at their way of life. So pathetic. They brought small children along to ask for money and I seriously could not face those faces. I will feel like crying, and I started to say "Alhamdulillah" I have a better life. So why wouldn't I give them my favour?

Persoalan 2: Tak sembahyang

Bila aku fikir-fikir balik, ramai ja sahabat-sahabat kita kat luar sana yang tak sembahyang. Aku tahu, pak cik - pak cik pun ada juga kan? Sedar la ye pak cik? Jangan asyik dengan alasan-alasan penat kerja la apa la. Rumah kata pergi, kubur kata mari dah kan? Tengok budak-budak tu, kecil-kecil lagi dan pandai datang masjid. Zass sangat statement aku. lol. We bow our heads not only to show we worship The Almighty but to show the faith and our belief towards Him, the Most Gracious and Merciful.

Hope you get it...till then, that is how

iGossip





--> iNews: Cubaan Bunuh Diri di KB Mall: BODOH!

as-salam

Aku tak faham apa yang perempuan ni fikir! Tindakan yang bodoh. Kau cuba bunuh diri? Kalau tak mati, merana la kau kat hospital tu. 



Rating tindakan bodoh: 10/10
Tekanan ke dik? Dah tu tak reti-reti nak ambil wuduk untuk tenangkan fikiran?

Korang tahu motif dia nak bunuh diri? Cari la sendiri...lol. Aku dapat tahu ni pagi tadi dalam kelas bila terbaca Harian Metro. Memang kawan-kawan aku cerca habis budak ni. Ini ke cara umat Islam? Hanya sekadar Islam di dalam IC memang tak cukup. Korang renung-renungkanlah. Aku sekadar berkongsi.

So people, please don't try to commit suicide. If Allah says it is not the time for you to die, believe that you won't! Ajal tak sampai lagi kan? One more thing, life is so precious. It is the bridge to the next life - please bear this in mind okay? Oh ya! I hate people who do stupid and immoral things and this is one of the examples.

“Suicide is a permanent solution to a temporary problem.”

                                                                        -Peter Lynch-

P/s: Tak cium bau syurga tahu tak?!

Hope you get it...till then, that is how

iGossip



--> iMakan di Restoran Murni, Kelana Jaya

as-salam

Malam semalam, lepas saja Maghrib, aku terus ke Kelana Jaya. Boleh tak dari surau terus ke sana? Isyak kat surau terlepas lak..hehe. Kak sal ajak makan di Restoran Murni. Sedap sangat, harga bepatutan dan tempatnya pun bersih. Kelas sangat tau! It was not planned at all where everything happened just in sudden. While Hazim, Kak Sal and I were in the car, we saw our friends in the middle of the traffic heading for eating as well. They wanted to join us so that we counted them in. 

These are meals...
Spaghetti Carbonara - RM13

It was served in a large plate! Luckily my friends ate it before I did (Should I be thanking?) They ate my dinner! lol. Less sugar and I bet you'll enjoy the meal once you come here.

Pink Panther Juice (Medium size) - RM5
This one I shared with Hazim because the size of the glass was so big! I couldn't not finish them off. Plus, jimat duit sikit kan? Well, it's not good to be spendthrift. lol.

These are the receipts...







Aliff, Sidqi and Hazim

Yazid, Me, and Kak Sal

Thanks Kak Sal for driving me there. You guys should try this restaurant because it promises you a great dinner with the best service! There serve you so many choices including western cuisines. A family gathering will be a good idea to have dinner here. 

P/s: I don't have the address. Maybe you could find it by yourself? lol.

Hope you get it...till then, that is how

iGossip

Thursday, March 24, 2011

--> iPuisi: Hanya Sekali Pandang

as-salam

Apa yang korang faham tentang pandangan pertama yang sering kali kita semua dengar? Bagus tak pandangan pertama? Apa yang tak bagus tentang pandangan pertama?

Location: Universiti Malaya

Hanya sekali
Tahu semua bukan secebis
Pandangan mata kikis mengikis
Tiada beza yang zahir dan yang batin

Cuma sekali
Kata manis hempedu disulam
Mengharap lebih mengharap medalam
Terjerat mata hati menyesal terus kelam

Bukan menyindir
Lidah bercili mulut berapi
Tangan celaka katanya nak mati
Mengharap pandangan baik berhati murni

P/s: Faham? Pendapat...?

Hope you get it...till then, that is how

iGossip

Tuesday, March 22, 2011

--> MP3: That's When I Love You by Aslyn

as-salam


I just love this song and I would like to share with you guys. Enjoy listening to it okay? And don't forget to download and store it in your iPod or iTUnes!

Location: Zoo Taiping

When you have to look away
When you don't have much to say
Thats when I love you
I love you, just that way

To hear you stumble when you speak
Or see you walk with two left feet
Thats when I love you
I love you, endlessly

And when your mad cuz you lost a game
Forget I'm waiting in the rain
Baby i love you,
I love you anyway

Heres my promise made tonight
You can count "on" me for life
Thats when i love you
When nothing you do can change my mind

The more I learn, The more I love
The more my heart cant get enough
Thats when I love you, no matter what

So when you turn to hide your eyes
Cause the movie it made you cry
Thats when I love you
I love you a little more each time

And when you cant quite match your clothes
Or when you laugh at your own jokes
Thats when I love you
I love you, more than you'll know

And when you forget that we had a date
Or that look that you get when you show up late
Baby I love you, I love you anyway

P/s: To download the song, click this - Aslyn: That's When I Love You

Hope you get it...till then, that is how

iGossip

Monday, March 21, 2011

--> Dengki dan Politik dan Surat Khabar

as-salam

Teddy bear kawan. Kejap, politik macam ni ke?

Pantang sahaja orang lain lebih, ada sahaja yang cuba menjatuhkan. Situasi ini semakin meruncing dan kalau tidak dibendung mungkin akan memudaratkan kita sendiri pada masa hadapan. Tengok sahaja negara-negara Islam kini, masyaAllah, aku tak dapat nak gambarkan dan korang semua sendiri tahu keadaan yang aku maksudkan. 

Di Malaysia

Yang Islam cuba jatuhkan yang Islam dan terangnya situasi ini melibatkan orang Melayu. Kenapa? Sebab harta kekayaan yang sementara? Sebab maruah? Sebab terpaksa? Fikir-fikirkan. Politik, jangan cakap la. Aku yakin korang pun faham dan boleh agak apa yang aku cuba sampaikan. Aku bukan nak menyinggung mana-mana penyokong parti politik tetapi sekadar ingin bersuara.

Surat khabar

Utusan Malaysia dan Harakah, dua-dua aku baca. Namun aku nak zahirkan kekecewaan aku terhadap salah satu daripada surat khabar. Baru-baru ni aku terbaca artikel dari surat khabar tersebut versi online dan ternampak gambar seorang perempuan mengangkat jari tengah. Aku terkedu tetapi aku dapat tahu daripada seorang blogger yang mana gambar asal tersebut bukanlah seperti yang disiarkan di dalam lamam web tersebut. Blogger tu ada sertakan bukti sekali.

P/s: Dalam surat khabar hari ini, ruangan sukan sahaja yang boleh dipercayai. Lainlah kalau keputusan bola sepak pun wartawan nak belitkan. lol

Hope you get it...till then, that is how

iGossip

--> Lelaki Yang Terlalu Sensitif; Macam Perempuan

as-salam

Penat bersukan pun dia ni boleh posing lagi...haha

Perasaan sensitif itu penting tetapi kena la berpada-pada. Selalunya perasaan sensitif ini lebih kuat dialami oleh golongan wanita. Ada juga lelaki yang sensitif tapi yang aku cuba sampaikan sekarang ialah mereka-mereka yang terlalu sensitif or the English says as over sensitive. From my point view, it is not proper at all and personally, I hate it. Guys are guys. Yeah we are human but wake up! Please, please, please, it's not our nature. 

I don't care what people say. I just hate the over sensitive guys. Rimas tahu tak? I am a sensitive type since I was born as the youngest son and I've been given sweet and nice treatments by my elder siblings. I hate people scolding at me but I know there are reasons behind it. I am not perfect - at all! I'll just ignore the feeling of hatred towards the people who make me angry and sad.

1. Sikit-sikit merajuk mengalahkan perempuan.
2. Bila dia ada masalah, nak emo je memanjang, orang tanya bukan nak jawab, bila orang tak tanya dikatanya tak ada orang nak kisahkan.
3. Introvert.
4. Sikit-sikit jealous! Pandai cakap, "No one is perfect" tapi kau? Haram nak sedar dengan apa yang dicakap!
5. Perangai & naluri perempuan yang ekstrem.

Kenapa aku cakap benda ni malam-malam buta? Sebab aku tak tahan! Dah hilang sabar! And please don't make me show my dark side.Aku sayang orang-orang sekeliling aku, tetapi kadang-kadang ada fed-up dengan sesetengah daripada mereka. Diorang tak tahu nak bergaul, they think they are socialite but they're just not! Dan tolong berhenti mengongkong kawan kita untuk berkawan dengan orang lain. Make friends by your own!

P/s: If you can't change your attitude and be a guy, just get out from my life! You're making me crazy. You freak! I just can't stand it anymore!

Hope you get it...till then, that is how

iGossip

Sunday, March 20, 2011

--> Pening dan Makan. Kaitan?

as-salam

I just had my lunch today and my stomach is kinda full. So I think I won't write lengthy entry because I'm dying right now. I'll let the pictures to tell you the whole story of my suffering. lol. 

Click!
I was in dizzy state looking at above picture. How about you? lol.

Kari telur

Sayur mesti ada tau!

Daging masak lada hitam

...and my favourite! Air jagung dengan krim! Sangat pekat...muahhh!

Korang makan apa hari ini? Cerita sikit boleh? hehe

Hope you get it...till then, that is how

iGossip

--> Jom Makan di Tarbush!

as-salam

Siapa suka makan angkat tangan macam Usop dalam Hantu Kak Limah Balik Rumah. lol. Jom ikut aku makan di Tarbush Sunway Pyramid. Delicious, marvelous and you'll never regret it. Still doubt me? Let's take a closer look at some of the foods there.

Makanan-makanan Lubnan memang sedap, tetapi makan Malaysia pun apa kurangya. 

This restaurant is located in Sunway Pyramid. They serve you Lebanese foods which are heavenly delicious. The mouth-watering foods are affordable. Maybe a family gathering will do. 

Mutabal - RM12

Ox-tail - RM9

Tarbush Mixed Grilled - RM35

Arabic Tea Pot - RM7
So now, what say you? Would you like to try these? They are great and you won't regret it, thats for sure. Oh ya, is there any restaurant you would like to suggest me to try the foods? I will definitely be there immediately! Don't forget to try this awesome restaurant okay? 

P/s: For more information, log on to http://www.tarbush.com.my/.

Hope you get it...till then, that is how

iGossip

Saturday, March 19, 2011

---> Puisi: Lelaki Tidak Sempurna, Wanita Sama Sahaja

as-salam

Puisi kali ini berbaur perkahwinan. Yes, I don't have any experience in this area but still I have my own point of view. I don't talk without any base but still your opinion can be differed than mine. I just love poetry to describe my surrounding. I hope you understand. 

Location: Bangsar Sport Centre

Lelaki
Katanya ego, katanya macho
Menitiskan air mata taktala bersedih
Tak dapat menahan dugaan panas hujan menitis

Wanita
Katanya suci budi dan pekerti
Dunia sekeliling mengajar aku erti sesuatu
Ada bohsia tidak berdara

Lelaki
Tidak semuanya serakah menggila melulu
Berkahwin kerana mampu bukan nafsu
Dipandang serong menutup malu

Wanita
Ada yang mengerti ada membuta tuli
Enggan berkongsi mahu kasih seorang diri
Dikasihani sejagat mendabik hingga kiamat

P/s: Maaf jikalau ada wanita berkahwin yang rasa pandangan saya tidak betul. Leave your responses if they're necessary. 

Hope you get it...till then, that is how

iGossip

--> Check Kelajuan Blog Korang! Baru Trafik Meledak!

as-salam

Jujur aku cakap, aku malas nak bukak blogs yang berat! Dah la lama nak kena tunggu, pastu music background yang ada is so irritating. Can you just remove it? Sorry kalau ada antara korang yang terasa tapi itulah kenyataan. Bukan aku sorang saja, ramai lagi blogger kat luar tu yang malas nak jenguk sesetengah blog sebab loading saja ambil sampai satu minit. 



P/s: Kalau saiz blog korang lebih daripada 150 KB, buang jela widgets yang tak berguna tu. Kurangkan bilangan entry dalam satu masa juga boleh cepatkan proses loading. 

Hope you get it...till then, that is how

iGossip

--> Blogger: Rina AVAIL Si Ibu Comel

as-salam

Siapa kata golongan ibu tak boleh blogging? Pandai-pandai je kan orang-orang yang cakap macam tu...Siapa yang cakap? Ha! Itu yang kita tak tahu...(Ayat Los & Faun). Baru-baru ni aku dapat kenal seorang blogger berstatus ibu yang rajin melawat iGossip. Suka sangat! Siapa tu? Jom terjah! lol. 

http://cikbetty.blogspot.com/

Bukan main lagi akak kita yang ada dua orang anak comel ni berblogging. Cayalah la kak. Tengok anak dia kat atas, comel sangat kan? Sebab apa? Sebab genetik la...Mak dia pun cantik kot! Ayu lagi...

"Hi! I'm just an ordinary woman; keep doing house chores everyday and busy with my two grown up kids. Being a mother had change my view towards career. I dream working for myself; so I choose AVAIL for my online business. I love blogging, purple color, seafood, puding and cake so much. My heart and soul just for Mr Papa and both of my 'cutie notti'."

Apa yang menarik dengan blog Cik Betty La Fea ni? Korang terjah la sendiri. Banyak gambar-gambar menarik yang dia kongsi. So, for those bloggers especially girls and women, you guys are awesome and don't stop blogging even though you have the responsibility as mother. So kak Rina AVAIL, I just wanted to say that I love the support you give me. Keep on updating your entry. 

Hope you get it...till then, that is how

iGossip

--> Jom Swimming? RM2 je!

as-salam

As usual, I went for swimming again today. Weekend it cost me RM3. RM2 is actually for weekdays only. lol.


I just love this flower so why wouldn't I snap it? However, this photo is not good at all. I used my Nokia 5530 which the camera is only 3.2 MP. It would be much better if I do have a DSLR. Anyone want to give me one? lol.


The outdoor swimming pool - I adore it very much. Please come to Bangsar and enjoy your moment here. Isn't this awesome? I bet you'll nod you head like the moment you had during the party in the USA. lol. 

Hope you get it...till then, that is how

iGossip

Friday, March 18, 2011

--> Teka-Teki Aras Tinggi. Boleh korang Jawab?

as-salam

Aku ambil waktu di FRIM. Crown shiners or Dry Obalanops Aromatica or Kapur Tree.

Di Malaysia & Indonesia sahaja yang ada. National Geographic pernah datang Malayisa semata-mata untuk pokok ni semasa 1998. Waktu ni Sukan Commonwealth. Daun dari setiap dahan tidak menyentuh dahan yang lain disebabkan enzyme. Sangat hebat ciptaan Allah S.W.T 

Adakah korang sedar kadang kala apabila korang bermain teka-teki, korang sebenarnya menggunakan fungsi otak hingga ke tahap yang tinggi? Mungkin ya, mungkin tidak bergantung kepada teka-teki yang ditanya. Teka-teki terbahagi kepada beberapa kategori; ilmiah, lawak berilmiah, lawak bodoh, bodoh, dan ntah apa-apa punya teka-teki aku pun tak tahu (Sir Rizal, 2011). 

Pada 1956, Bloom memperkenalkan istilah Aras Pemikiran iaitu Taksonomi Bloom. Ianya berkaitan dengan kemahiran berfikir. Ada dua aras iaitu aras rendah dan aras tinggi. Wajib tahu ni. Aras rendah terbahagi kepada dua iaitu pengetahuan dan kemahiran manakal aras tinggi terbahagi kepada empat; aplikasi, analisis, sintesis dan penilaian. 

Contoh teka-teki aras tinggi yang melibatkan pengetahuan am:

1.
Soalan: Kenapa apabila melakukan scuba diving, kita terjun ke belakang?
Jawapan: Sebab kalau kita terjun ke depan, kita akan masuk ke dalam bot.

2.
Soalan: Kapal layar berlayar dari arah Timur ke Barat. Kemana asapnya pergi?
(Yang disoal akan cenderung menjawab) Atas, kanan, kiri dan lain-lain.
Jawapan sebenar: Kapal layar tiada asap.

Contoh reverse physiology:

1. 
Soalan: Tikus apa berkaki dua?
(Yang disoal akan cenderung menjawab) Mickey Mouse dan apabila ditanya
Soalan: Itik apa berkaki dua?
(Yang disoal akan cenderung menjawab) Donald Duck. 
Jawapan sebenar: Semua itik kaki dua.

2.
Soalan: Ayah Mary ada lima orang anak, Nana, Nini, Nunu, Nene. Seorang lagi?
(Yang disoal akan cenderung menjawab)  Nono.
Jawapan sebenar: Mary.

Contoh lawak bodoh beraras tinggi:

Soalan: Ali mahu ke Taiping dan tambang bas ialah 90sen. Ali ada 80sen. Jadi, macam mana Ali nak ke Taiping?
Jawapan: Ali buat muka seposen.

Soalan: Kanapa anjing kencing angkat satu kaki?
(Yang disoal akan cenderung menjawab) "Tak tahu" ataupun lain-lain.
Jawapan sebenar: Kalau anjing angkat dua kaki, dia jatuh la.

So people, we are actually thinking when we play riddles, not that we are talking craps and nonsense stuffs. There are many other great riddles available on the net. You just can Bing it. I hope you guys enjoy this entry because I do. lol. Oh ya, for those who cannot answer the questions above, it means your brains are not working to the maximum level. Don't say that you are stupid ya?

P/s: I hate when people ask me a riddle with the answer as stupid as "Aku punya suka la, ni teka-teki aku". Its just stupid and I don't play with dummies - Copy that okay?

Semasa di FRIM

Hope you get it...till then, that is how

iGossip

--> Hentikan Jatuhkan Orang Melayu!

as-salam

Pokok ni sangat unik. Thats why aku snapped!
Dr. Rozmey

Kenapa orang ramai Melayu yang bencikan sangat orang Melayu yang seorang ni? Apa salah dia? Kalau dia salah, kenapa tak bagi kritikan membina? Kenapa perlu congak sampai nak jatuhkan dia? Inilah salah satu sebab kenapa ramai orang Malaysia kerja di luar negara, hampir 70 000 tahu tak? Anak-anak Malaysia yang berpengetahuan tinggi macam mereka semua kerah tenaga menyumbang bakti di negara orang. Kenapa? Sebab di sini anak-anak Melayu sangatlah tak menyokong! Bayangkan jikalau mereka-mereka ini kerja di Malaysia, kepakaran yang ada? Memang terbaik. Fikir-fikirkanlah

Hikayat Merong Mahawangsa

Ada anak Melayu kita sendiri kutuk filem ini. Who are you? American? British? Too open-minded? C'mon, I love American movies as well but still Malaysian movies have their own qualities. Now you are talking about Computer-Generated Imagery (CGI). You see what the problem is? KRU is still new in this area. Don't you ever think how long America took the guts and courage to stand at its position now? Very very long period. Ada blogger yang cakap, "Gays will adore this movie". You are so narrow minded. You are loser who only know how to critic but can you role a movie like that? No you can't!. Think about it.

P/s: Oh ya! Mungkin kau lebih suka cerita-cerita yang berunsurkan Freemason? Sangat...'open-minded'! Syabas anak Melayu kita! Korang Memang 'rock'!

Hope you get it...till then, that is how

iGossip

Thursday, March 17, 2011

--> Photos Do The Talking

as-salam


Location: Serdang...I just love rabbits


Location: Sungai Petani...Next to a friend's house


Location: Bangsar...Hobby for good health

Maybe now you know a bit about me? or you just don't get it cuz there is no relationship between those pictures. lol. What I want to say here is I love snapping because it really turns me on. Who lives around KL can meet me at Bangsar Sport Center at Jalan Terasek 6 and we do the swimming together. 

Hope you get it...till then, that is how


iGossip

--> Blogger: gadisBUNGA

as-salam

http://www.gadisbunga.com/

Entry kali ni khas untuk blogger yang seorang ni. Namanya gadisBUNGA. Sebab apa? Itu yang kita tak tahu. Nak tahu kena la rajin-rajin jenguk blog cik adik manis ni. Adik ke? huhu...

Mana tahu tentang gadisBUNGA?

Aku dapat tahu bila melawat blog Ben Ashaari. Bukan main lagi abang kita ni puji memanjang si adik manis ni. Aku pun tertarik dan terus klik link yang tertera.

Pendapat aku tentang gadisBUNGA

AKu suka sangat blog beliau. Tambah-tambah lagi sebab beliau amat gemar tangkap gambar. Memang cantik gambar-gambar yang beliau ambil. Oh ya! She has commented on a few entries of mine as well. Thank you so much. I love to have my favourite blogger in my comment box. The same thing goes for this one blogger, Nabil Aizat Abdul Rahman. His pieces of writings are great. I love every post he write and I envy his life and his talent in cooking. Maybe gadisBUNGA would like to have a visit at his blog as well?

P/s: This picture was taken during the morning where the flower was still fresh in the dancing breeze. I would like to dedicate this to my gadisBUNGA, my favourite & awesome blogger.

This is for you gadisBUNGA
Hope you get it...till then, that is how

iGossip

Wednesday, March 16, 2011

---> Segmen: Kawan Imaginasi, Saya Sudah Besar!

salam semuanya - Republished entry

Dulu awak kecil je, saiz awak sangat kecil berbanding kawan-kawan awak yang lain. Awak comel dan sampai sekarang pun masih comel. Saya ingat lagi, dulu awak suka tengok kartun...kan? Macam-macam perangai awak kan? Kadang-kadang saya sendiri tak faham. Awak suka merajuk (macam perempuan), suka menangis (pun macam perempuan), suka ketawa dan saya pun suka tengok awak gembira.

Pada suatu hari...

Awak cakap kat saya yang saya dah besar. Saya tak boleh bergantung dengan awak lagi. Betul juga kan? Sampai bila saya nak bergantung dengan awak? Sampai mati? hurmmm...Awak buang saya tanpa kerelaan saya. Saya cuba datang untuk teman awak, waktu tu awak bergaduh dengan kakak awak, tapi awak langsung tak pedulikan saya. Remuk hati ni tau.

Saya sangat sedih. Saya risau. Saya sakit hati. Saya kecewa dengan sikap awak. Awak jahat!...Tak nak kawan dah...! Tapi saya rindukan awak! Rindu sangat-sangat. Namun saya sedar, awak betul dan saya terima. Tapi...saya tetap rindukan awak.

Kata-kata dari awak...

"Rizal, saya hanya hidup dalam imaginasi awak sahaja, tanpa awak, saya mati. Sekarang saya dah tak ada kat sisi awak untuk bagi nasihat. tengokkan awak, pujuk awak, teman awak tidur sebab saya hanya wujud dalam imaginasi awak sahaja. Tapi kita pernah menjadi sahabat baik kan? Itu perkara yang saya takkan lupa dan kita akan sentiasa menjadi sahabat karib. Okay? Janji!"

"Sekarang awak dah besar, fikiran pun dah matang. Saya pun dah besar sedikit. hehe. Awak dah tinggal kat kawasan orang, jadi pandai-pandailah jaga diri okay?. Saya akan sentiasa sayangkan awak sampai bila-bila dan saya harap awak masih saya. Siapa saya? Wajah saya, jangan lupa tau! Kenang daku dalam fikiranmu okay? hehe..."

P/s: Korang ada kawan imaginasi? Buat satu entry dan tinggalkan link kat komen box ni okay?

Saya akan sentiasa ingat kat awak kawan!


Hope you get it...till then, that is how

iGossip