Friday, March 18, 2011

--> Teka-Teki Aras Tinggi. Boleh korang Jawab?

as-salam

Aku ambil waktu di FRIM. Crown shiners or Dry Obalanops Aromatica or Kapur Tree.

Di Malaysia & Indonesia sahaja yang ada. National Geographic pernah datang Malayisa semata-mata untuk pokok ni semasa 1998. Waktu ni Sukan Commonwealth. Daun dari setiap dahan tidak menyentuh dahan yang lain disebabkan enzyme. Sangat hebat ciptaan Allah S.W.T 

Adakah korang sedar kadang kala apabila korang bermain teka-teki, korang sebenarnya menggunakan fungsi otak hingga ke tahap yang tinggi? Mungkin ya, mungkin tidak bergantung kepada teka-teki yang ditanya. Teka-teki terbahagi kepada beberapa kategori; ilmiah, lawak berilmiah, lawak bodoh, bodoh, dan ntah apa-apa punya teka-teki aku pun tak tahu (Sir Rizal, 2011). 

Pada 1956, Bloom memperkenalkan istilah Aras Pemikiran iaitu Taksonomi Bloom. Ianya berkaitan dengan kemahiran berfikir. Ada dua aras iaitu aras rendah dan aras tinggi. Wajib tahu ni. Aras rendah terbahagi kepada dua iaitu pengetahuan dan kemahiran manakal aras tinggi terbahagi kepada empat; aplikasi, analisis, sintesis dan penilaian. 

Contoh teka-teki aras tinggi yang melibatkan pengetahuan am:

1.
Soalan: Kenapa apabila melakukan scuba diving, kita terjun ke belakang?
Jawapan: Sebab kalau kita terjun ke depan, kita akan masuk ke dalam bot.

2.
Soalan: Kapal layar berlayar dari arah Timur ke Barat. Kemana asapnya pergi?
(Yang disoal akan cenderung menjawab) Atas, kanan, kiri dan lain-lain.
Jawapan sebenar: Kapal layar tiada asap.

Contoh reverse physiology:

1. 
Soalan: Tikus apa berkaki dua?
(Yang disoal akan cenderung menjawab) Mickey Mouse dan apabila ditanya
Soalan: Itik apa berkaki dua?
(Yang disoal akan cenderung menjawab) Donald Duck. 
Jawapan sebenar: Semua itik kaki dua.

2.
Soalan: Ayah Mary ada lima orang anak, Nana, Nini, Nunu, Nene. Seorang lagi?
(Yang disoal akan cenderung menjawab)  Nono.
Jawapan sebenar: Mary.

Contoh lawak bodoh beraras tinggi:

Soalan: Ali mahu ke Taiping dan tambang bas ialah 90sen. Ali ada 80sen. Jadi, macam mana Ali nak ke Taiping?
Jawapan: Ali buat muka seposen.

Soalan: Kanapa anjing kencing angkat satu kaki?
(Yang disoal akan cenderung menjawab) "Tak tahu" ataupun lain-lain.
Jawapan sebenar: Kalau anjing angkat dua kaki, dia jatuh la.

So people, we are actually thinking when we play riddles, not that we are talking craps and nonsense stuffs. There are many other great riddles available on the net. You just can Bing it. I hope you guys enjoy this entry because I do. lol. Oh ya, for those who cannot answer the questions above, it means your brains are not working to the maximum level. Don't say that you are stupid ya?

P/s: I hate when people ask me a riddle with the answer as stupid as "Aku punya suka la, ni teka-teki aku". Its just stupid and I don't play with dummies - Copy that okay?

Semasa di FRIM

Hope you get it...till then, that is how

iGossip

14 Gossips/Comments:

aLieF si Muncung ManiS Best Blogger Tips said...

hahaha..alief lawak dgn teka teki ali buat muka seposen tu..haha..adoi..lepas ni kalau alief kurang seposen kalau time makan kat luar,alief akan buat muka sepuluh sen..hehehe..kalau tak cukup seringgit,alief akan buat muka seringgit..haha

mr vampire Best Blogger Tips said...

haha...pokok tu lawa kn?? ikan kat situ tahap gedabak besar gila kot..tapi kitorang tak naik canopy walk sbb under baik pulih..haha..

teka teki dari zmn dolu2 sama je..and jawapan still x berubah..haha..jawapan pun dah boleh hafal..kui3x..

maya amir Best Blogger Tips said...

paling malas nak pikir psl tekak teki tapi ruginye..sbb tak guna otak pada tahap tertinggi..isk rugi rugi..

Rina AVAIL a.k.a cik betty Best Blogger Tips said...

haha..very the funny teka-teki kat atas tu..main soal² dgn husband yg lawak bodoh tu..soklan muka seposen dia x dpt jawab..wakakak..

gamba pokok tu..ughh..subhanallah..kagum sgt

wany Best Blogger Tips said...

hehe teka teki ni bleh buat gadoh. hehe

.:rizaL:. Best Blogger Tips said...

aLieF si Muncung ManiS:
Agak la...alih2 wat muke seposen je

.:rizaL:. Best Blogger Tips said...

mr vampire:
Arapaima tu ke? a.k.a Dragon fish..kat zoo taiping pun ade.. hehe

.:rizaL:. Best Blogger Tips said...

maya amir:
Haha..kan dah rugi...

.:rizaL:. Best Blogger Tips said...

Rina AVAIL a.k.a cik betty:
haha...mesti husband akak bengang kan? ceria rumah tangga hehhe

.:rizaL:. Best Blogger Tips said...

wany:
nape ek?

gadisBunga Best Blogger Tips said...

gb lemahhhh sgt bab teka teki. hu~

.:rizaL:. Best Blogger Tips said...

gadisBunga:
Haha..xpe2..practice makes perfect hhe

Anonymous Best Blogger Tips said...

solan mmg ble bt other fikir hingga thp maxima..tp jwpn dia mcm x mencapai standard..>in my own opinion<

.:rizaL:. Best Blogger Tips said...

Anon:
Ini adalah soalan asas kemahiran berfikir. ASAS. Btw, thanks 4 dropping by whoever u b