Friday, February 18, 2011

--> Hipokrit VS Tuntutan Agama

as-salam

Teruna: Nak ke mana tu?
Arjuna: Nak ke surau.

Teruna: Balik pukul berapa?
Arjuna: Tak pasti lagi. Ada usrah lepas Isyak.

Teruna: Usrah? Bair betul kau ni? Apa dah jadi?
Arjuna: Kenapa?

Teruna: Tak payah la kau nak HIPOKRIT kat diri sendiri. Pergi surau, usrah, baca al-Quran la apa la.
Arjuna: Ishh! Apa kau ni? Tak baik tau. Aku bukan berniat tak baik. Aku cuma nak berubah.

Teruna: Yela. Kau jangan nak POYO sangat boleh? Sebelum ni bukan main la perangai macam syaitan. Tiba-tiba jadi baik pulak.
Arjuna: Aku bukan HIPOKRIT dan aku bukan POYO. Ini tuntutan agama. Aku cuba berhijrah dari yang buruk kepada yang lebih baik. Itu bukan hipokrit.

Analogi ini sangat mudah dan aku rasa korang semua dapat mesej yang cuba disampaikan secara jelas. Kita hidup di dunia untuk mencari keredhaan Allah, bukan untuk mencari kemurkaan Allah. Kalau proses untuk kita berubah itu dianggap sebagai hipokrit dan 'poyo' kononnya, maknanya orang yang judge kita itu yang hipokrit kepada dirinya malahan mengundang kemurkaan Allah yang Maha Berkuasa. 

Sedikit bingkisan: 

Baka baik, anak tak semestinya baik kalau tak dididik
Baka jahat, anak tak semestinya jahat kalau sempurna ibadat

Hope you get it...till then, that is how

iGossip

15 Gossips/Comments:

Miss Secreto De Amor Best Blogger Tips said...

sye ske sgt . . .
walaupun die lahir dari keluarga yg tak baik , ta semestinye die tak baik , ,
tp hakikatnye . . diri kita sndiri . .kadang mak bapak sketnye alim . tapi anak ??
urm . . . tgkla anak muda zaman skunk . . . banyak yg hancur. . . sedih sgt . . pompuan dan laki . .sme je . .

P/S : sory eh . .ter emo sket

Nurul Syuhada Bt Hasri Best Blogger Tips said...

benar...it always look like worst to be better kan..

.:rizaL:. Best Blogger Tips said...

Miss Secreto De Amor:
betul2. n thanks. Xpe emo2 sikit. banyak anak muda hancur. mungkin kdg2 slah ibu bapa terlalu manjakan, tetpi individu itu sendiri yg perlu sedar lebih awl dengan bantuan sekeliling

Nurul Syuhada Bt Hasri:
indeed. some people love to see others make sins

NorFa NFMD Best Blogger Tips said...

me likey this post!:)

FH Best Blogger Tips said...

em, betul gak.
biasanye org yg baru nk insaf ni, byk halangan.

nohskywalker Best Blogger Tips said...

nice entry..penuh dgn pengajaran

aLieF si Muncung ManiS Best Blogger Tips said...

okay..saya sokong rizal..kita guna konsep hijrah..yg bermaksud pindah dari satu tmpat ke satu tempat..so,arjuna diatas ni kira berhijrah dari perangai yg buruk ke baek..nice sharing bro..hehehe..

ENTRY BARU ALIEF... -->"salah ke alief nak buat kawan2 alief happy lepas baca blog alief??tak salah kan??.""

.:rizaL:. Best Blogger Tips said...

NorFa NFMD;
thanks ya...

.:rizaL:. Best Blogger Tips said...

FH:
kan? susah la orang yg nk brubah. halangan2. tp yang memberi halangan tu bila plak nk brubah kan?

.:rizaL:. Best Blogger Tips said...

nohskywalker:
kan..?thanks 4 dropping by

.:rizaL:. Best Blogger Tips said...

aLieF si Muncung ManiS:
ha..alief faham ye? hehe..bgus! thanks. dah bc entry ko. sedap!

Jejentik Best Blogger Tips said...

si teruna adalah dugaan untuk si arjuna, untuk lihat sama ada arjuna betul2 ikhlas dan insaf atau tidak

Azham Vosovic Best Blogger Tips said...

Hurm, da lama aku tak g surau IPBA. jujur aku ckp....

.:rizaL:. Best Blogger Tips said...

Jejentik:
yes..tepat skali. tp kan mungkin juga teruna xmahu kwn sepermainan dia jadi baik sbb dia xboleh berubah

.:rizaL:. Best Blogger Tips said...

Azham Vosovic:
jom pasni g sama2 skali