Thursday, June 2, 2011

--> iTips #1 - Buat Adam Andai Mahu Mencari Hawa

as-salam

You know how hard to find a good girl these days?
Semoga aku dijodohkan dengan wanita yang solehah...

1. Jangan dilihat pada purdah mahupun tudung semata-mata..kerna hawa hari ini tidak lagi seperti dulu..lihatlah pd telapak tgnnya..andai mudah telapak lembut itu hinggap pd kulit lelaki lain tanpa lapik..fikirlah semasaknya utk menyuntingnya..sesungguhnya memegang bulu anjing itu lebih baik dari menyentuh kulit lelaki atau wanita yang boleh kita kahwini.

2. Jangan dilihat pada baju labuh mahupun jubahnya semata-mata..lihatlah pada sebujur bibirnya..andai kata-katanya berbisa atau kuat suaranya..fikirlah semasaknya andai hati masih teringin menyuntingnya..khuatir kelak dia membawa fitnah buat si suami..menabur buruk diri si suami.


3. Jangan dilihat pada cantik ayu wajahnya semata-mata..lihatlah pada sepasang indah mata miliknya..andai tidak redup menunduk pandangan..fikirlah semasaknya andai ingin terus menyunting dirinya..khuatir bila sudah bersuami matanya masih terus meliar memandang segak rupa lelaki lain yang bukan bernama suami.

P/s: Mohonlah petunjuk dari Yg Maha Mengetahui, sesungguhnya hanya DIA yg mngetahui isi hati hamba-hamba Nya. Kejarlah Cinta Illahi, di sana engkau pasti temui Cinta Hakiki.

Hope you get it...till then, that is how
  
iGossip 

18 Gossips/Comments:

HusnaShuib Best Blogger Tips said...

Good points. ^^

gadisBunga™ Best Blogger Tips said...

u write this yourself?

a very matured n good entry from a youngster like u. good job dik!

Farhana Hameed Best Blogger Tips said...

nice entry~ tapi adakah diri kita dah cukup baik untuk dapat insan yg baik? ^___^

matsen Best Blogger Tips said...

nice entry bro...aku suka =)

IMANSHAH Best Blogger Tips said...

ada preview untuk anda

http://www.abgshah.com/2011/06/blog-preview-igossip-by-rizal.html

A. Asyraf (asd_slade) Best Blogger Tips said...

that is definitely rite..kekadang nampak baik,tp buang bayi...huhuhuhu

Rina Rahamat Best Blogger Tips said...

moga doa kamu diperkenankan..aminnn..

Unknown Best Blogger Tips said...

@Nurulee Thanks ya

Unknown Best Blogger Tips said...

@gadisBunga Thanks actually ummi yang kasi ni.. http://blogmadreamor.blogspot.com/

Unknown Best Blogger Tips said...

@Ana Farha Thats is our job to find out :) Ye x?

Unknown Best Blogger Tips said...

@matsen Thanks bro! haha

Unknown Best Blogger Tips said...

@IMANSHAH Thanks sesangat...!

Unknown Best Blogger Tips said...

@ASyraff Ryu Haha...kan? Buang bayi tu dah kira x baik la kan? btw, gudluck exam!

Unknown Best Blogger Tips said...

@Rina AVAIL a.k.a Cik Betty InsyaAllah..amin ... thnks kak

ayeish nadia Best Blogger Tips said...

aq suka^^

Unknown Best Blogger Tips said...

@ayeish nadia Thanks ya

aLieF si Muncung ManiS Best Blogger Tips said...

nice one rizal..terbaek..insyaAllah,,saya akan ikut tips ni..

Unknown Best Blogger Tips said...

@aLieF si Muncung ManiS Thanks..bagusla kalau mcm tu