Sunday, January 29, 2012

--> iKutuk Mereka Yang Jual Vocher Buku

as-salam
Dah dapat ke belum?
Beberapa hari lepas, bila aku letakkan status "Penjarakan sahaja pelajar yang jual voucher buku tu.." di Facebook dan Twitter, pelbagai reaksi aku dapat. Ada la pertelingkahan sedikit. Harini aku nak kongsi dengan korang serba sedikit tentang pertelingkahan tersebut.


Alasan I: Mana ada pelajar beli buku sekarang, maklumat di hujung jari.

Jawapan aku: Mana bukti pelajar tak beli buku? Boleh harap ke semua sumber daripada internet? Sumber daripada internet tu ambil daripada mana pulak? Buku kan? Lagipun, untuk menyiapkan tugasan ynag berkualiti, sumber mestila daripada buku kerana ianya lebih dipercayai dan kukuh (reliable). Bagi pelajar yang bagi alasan macam tu, aku memang bangkang 100%! Bagi pelajar yang berfikiran macam ni sebagai alasan nak jual vocher buku, mesti anda selalu pinjam buku kawan kan?

Alasan II: Daripada kerajaan beri voucher, lebih baik bagi duit atau belikan buku untuk pelajar-pelajar universiti.

Jawapan aku: Anda pasti anda takkan gunakan duit tu untuk kepentingan peribadi? Beli topup, phone baru dan sebagainya. Alasan suruh kerajaan sediakan buku untuk pelajar universiti adalah alasan paling tak munasabah pernah aku dengar. Kementerian Pelajaran Malaysia dah lakukan macam untuk pelajar. Course di universiti-universiti di seluruh Malaysia ada beribu kan? Kena la faham. Pelajar universiti janganlah terlalu manja. Bukan berumur 8 tahun (darjah 2) lagi semua benda nak ditunjuk ajar. semua nak kena dibimbing,  sampai buku orang nak sediakan. Belajar ke tidak tu? Ke tak terpelajar? Kita nak belajar, belajar la bersungguh-sungguh, baru la dapat lahirkan rakyat minda kelas pertama. Jangan Tanya apa Malaysia boleh lakukan untuk kita, Tanya “apa aku boleh lakukan untuk Malaysia?”. 

Alasan III: Kenapa baru sekarang kerajaan nak bagi bantuan buku? Pelaburan nak pancing undi agaknya.

Jawapan aku: Jangan semua benda nak dipolitikkan. Bantuan ni, kita tengok secara positif, bukan dari sudut politik semata-mata. Kalau kerajaan tak bagi bantuan, ada yang politikkan, bila dah bagi pun nak dipolitikkan. Jadi, nak buat macam mana aku pun tak tahu dengan sesetangah golongan ni. Bukan nak bela mana-mana pihak, tapi itulah yang sewajarnya aku sampaikan. Itu usaha kerajaan, bab pancing undi atau tidak, aku rasa semua ada fikiran masing-masing. Kalau anda rasa ini salah satu strategi kerajaan untuk pancing pengundi, tetapi anda tidak mengundi, siapa yang boleh buat apa? Kuasa ditangan kita. So, jangan semua dipolitikkan. Kalau diri sendiri mudah dibeli dengan politik wang, maknanya anda yang pilih. Aku? Aku anggap bantuan ni sebagai sesuatu yang positif, usaha kerajaan untuk membantu pelajar Malaysia agar dapat menikmati pembelajaran yag lebih selesa atau dengan erti kata lain, nak kurangkan beban pelajar.

Pesanan ikhlas: Kita semua kena belajar bersyukur, jangan terlalu mengikut perasaan. Fikir masa depan, bantuan telah diberi, gunakan sebaik-baiknya. Jangan bila tak dapat bantuan buat bising, dah dapat bantuan buat kepala. Itu sahaja, mohon maaf jika ada terkasar bahasa.

Hope you get it...till then, that is how

iGossip

Wednesday, January 25, 2012

--> iTengok Naga Muncul di Sunway Pyramid!

as-salam

Ini la naga yang diwar-warkan kan tu...Menakutkan sangat kan? Haha. Mesti korang semua bengang sebab kena kencing hidup-hidup, maaf ya, niat saya hanyalah untuk bergurau, tiada kena mengena antara yang hidup ataupun yang sudah meninggal dunia.  
Rina dan Julia, tetap tak nak kalah berposing macam nak makan orang.
Kami pergi ke gelanggang ice-skating. Banyak sangat post aku outing kat Sunway Pyramid kan? Bukan lame, tapi ntah la, mungkin sebab aku enjoy main benda alah ni. Lagipun bukan selalu...ye tak?
Fronte ~ Picture 1: Aiman, Picture 2&3: Fizur Picture 4: Aliff
Next was bowling. I wasn't complete an outing without bowling I guess. It is just so funny to see people miss the throw. lol. It was such an unlucky day for me because I lose the game which was very unexpected. Fizur got the best shot and Aiman who lose his lucky charm in the toilet came out in the second place. haha. Masih nak berlagak kan?
Fizur with his lucky ball. This sentence may sound so wrong but it is just the matter of how you convey the meaning. Duh ~ you dirty mind! lol. 
Let me clarify; guys are way better than girls when it comes to archery. lol. Its true man, accept it in every possible way. Julia and Rina tried their very best up to the limit to beat our (guys) shots but they didn't make it. Say I'm bluffing but it was indeed a fact. haha.
You see the results? I told ya. Haha.. Anyway, it was an amazing outing. Thats all.

Hope you get it...till then, that is how

iGossip

Tuesday, January 17, 2012

--> iMakan @ SS2 Murni!

as-salam

Sebelum ini, aku ada tulis entry tentang Restoran Murni. Tapi kali ini SS2 Murni. Tak tahu la cawangan ke apa, tapi makanan tetap sedap! Itu yang penting kan? Oh ya, it was on 12th January 2012. I decided to treat them for the last time since I will be going to UPM next February and probably won't see them again this year; you know, they'll be very busy with practicum and all.

Okay...what did I have that night?
This was my food, Nasi Goreng Seafood. The name sounds like nothing special but the taste was extraordinary! I'm sure my taste buds did not lie, no it won't. Pretty cool ha? You have so many seafoods mixed together and hard to choose which one to swallow first lol. My friends envied me for my taste of foods. I told ya, I'm an expert when it comes to tummy haha.
This was what Ijat had. I can't recall the name, maybe because I don't like it lol. I think that one was beef or mutton or I don't know, you name it lol. Maybe you can bring this photo and show it to the waiter and told her that you would like to try this.  You think it looked good? Yeah it did but still, I'm not interested to try it yet so far. Okay...what do we have next?
Peace had this tom yam which was boringgggg lol. Seriously I have no idea why did she order tom yam because we have so many foods on the menu list. She could have Carbonara or something which I can tell by the name itself, it would taste better than tom yam. Sorry to all Thai foods' fans. Maybe she was just so shy that night. Who knows.

The drinks of the night...
The white: Soursoup juice, The yellow: Mango juice & The weird one: Be Happy
I had Soursoup juice, Peace had Mango Juice and Ijat had this one drink called Be Happy. However, by the way he reacted after tasted it, he did not look happy at all. Again, they were jealous of my choice.

Wanna see Peace and Ijat?
There you go. Thanks to both of you. Thanks Ijat for being the driver of the night and thanks Peace for the lovely card! I appreciate it so much. They will be graduating by the end of this year so I would say that I'm gonna miss them so much. Hopefully lol. Afterall, they are among the great seniors I have ever known. 

So, what are you waiting for? Get your butt off the seat watching TV and start the car engine and drive to the location! For more information, click on the link here.

Hope you get it...till then, that is how

iGossip

--> iBlogger: Travel Beauty

as-salam
!     Travel Beauty     !
Pemilik blog ini bernama Edy Zaidi, jadi kalau korang nak berkenalan dengan dia, nak baca hasil tulisan dia, sama-samalah kita terjah blog pemuda ni okay? I would describe this blog as the sub-blog since the writer owns two blogs on the list, namely The Beauty In Ugly and Travel Beauty.

Apa yang menarik?
Sudah tentu gambar-gambar yang diletakkan di dalam blog ini. Personally, I love all the pictures taken by this blogger because he likes travelling and that makes the photos to be very different each and everytime he posts something over.

Nak tengok hasil karya dia?
Weyh yang korang ternganga tu kenapa? ahha

Sentap? Of course you do! I told ya. The photos are lovely and the writings are not bad after all. He shares so many travel places he visited and cool ha? Oh ya, the photos above were taken when he was in Taipei.

For primary blog of him, click the link over here.

Hope you get it...till then, that is how

iGossip

Monday, January 16, 2012

--> iMakan @ Belanga & Rak Thai

as-salam
Welcome all my friends to;
 Belanga Restaurant @ Mid Valley and Rak Thai Restaurant @ Amcorp Mall
What did I eat at Belanga Restaurant?
I ate Nasi Kerabu here at Belanga Restaurant which I found totally delicious. You know, I like to try foods everywhere possible if I have money. This time being, Farouk brought me to this cool restaurant to try the food. The price of the foods are not that expensive or I would say affordable for us (just to try food not to come over everyday day lol) Whatever it was, Farouk paid for this hehe.

What did I enjoy at Rak Thai Restaurant?
I tried the famous tom yam which can be said as the trademark of all Thai food restaurants. I come here quite often but that day the tom yam did not taste like it used to be. I wonder if they changed the chef or what. I also tried Nasi Goreng Chicken Chop. Booo me if it was to normal or nothing special but I got to tell you that the fried rice tasted scrumptious! Oh ya, I like the onion rings the best lol.

Whom did I go with?
As mentioned above, I went to Belanga Restaurant with Farouk but I didn't mention the other buddy I went with to Rak Thai Restaurant. His name is Amir Nurashid; an ustaz in additional hehe. Basically, I promised to treat hi for his birthday so I kinda did that. Pinky promise does work people! Don't ever try to break it.

Hope you get it...till then, that is how

iGossip

Friday, January 13, 2012

--> iMakan @ Gravy Baby for Annual Dinner

as-salam

11/1/2012 and it was awesome. Everybody was very happy after two two weeks struggling for final exam. I didn't get the chance to enjoy the foods which was so unfortunate. I hate you migraine for appearing in time when I was about to enjoy the night. Hey! I paid RM50 kot! haha. Anyway, thanks to Afiqah for giving me the pills. I really appreciate it. 

The amois who enjoyed the monopoly game. I tried to learn but I failed. I guess I'm just not good in real estate anyway haha. Thanks o them for teaching me something eventhough I know I won't master at it haha.

 Me and Caryn and Me and Lam. Hehe. By the way, the night was hosted by Mr. Azham Vosovic and he managed to get everything fall on the right track. The event went perfect. Thanks Azham!

The lovely events. We had lucky draw, a game which I decide to name it "Searching for YUNA!" lol. It was about Yuna, the famous singer who has been kidnapped by somebody. The groups were divided to finds the agents. A lecturer was assigned to lead the group. I remember YM Datin Dr. Raja Mazuin who curi tulang. She did not run for the search, instead she was ordering the students to carry on with the mission. The reason was, "I am a Queen. What a queen does is speaks and let people do the rest" What a Queen hehe. 
Spot me in black vest and purple t-shirt. The vest was sponsored by Eizhar. It was Suave. Grand ko Mariah haha. Oops! I got one classmate named Amariah Lopez. Can you see Mr. Azham Vosovic back there in yellow t-shirt? I bet you can because he likes the spotlight lol.


Happy faces of some of my friends. I love you guys very much! Sorry for using your photos in public but who cares? You wanna sue me? Then see you in court haha. (Alaina & Amir, Dibah and Azham, Nateesha, Farah & Dibah) (Lam, Syafiq, Aliff and Yazid)

Oh ya, I sand this one song called Beribu Sesalan by Shila Amzah, Jaclyn Victor and Ning Baizura. Dibah was the guitarist for the night and I was the ladies. What the @#$%& haha. I got nice comments on twitter though even though my voice wasn't that great kehkehkeh.

You wanna see the video of me singing Beribu Sesalan? Click play button below hehe.

video

Final capture before going back. By this time, my migraine was no where to be found. What an irritating thing!


Hope you get it...till then, that is how

iGossip

Wednesday, January 4, 2012

--> iKutuk Budak Perempuan Merokok

as-salam
Berubah la wahai adik-adikku. 
Amboi budak-budak ni, tak padan dengan pakai baju sekolah, merokok tetap tak nak kalah. Apa punya gejala sekarang ni? Apa dah jadi dengan remaja perempuan? Nak nampak 'cool'? Nak nampak macam gangster? Adoiyai. Macam mana la nak bendung masalah macam ni? Korang ade idea tak?

My opinion.
I really hate women who are smoking. It doesn't fit your feminine side at all. You know what, if you think guys will like girls who are smoking, you are really in the wrong track. What are you thinking? Are you stupid? Sorry to sound this harsh but think about the child that you're going to conceive someday? Won't you them to be healthy? So quit smoking now onward!

Pesanan.
Banyak lagi benda berfaedah yang korang boleh buat adik-adik oi. Merokok ni habiskan duit je. Duit mak bapak pulak tu, korang jangan nak kencing aku cakap itu duit mak bapak korang...haha. Oh ya, just to remind you that if you smoke around your friends who are not smokers, you are killing them in silence. This is because the passive smoker are likely to suffer from the cancer. You want the to die because of you?

What an epic song...! Sorry the lyrics are a little bit offensive.

Hope you get it...till then, that is how

iGossip

--> Pelajar Pintar: Siti Fatimah Mukhtar di UK

as-salam

Saudari Siti Fatimah Mukhtar merupakan seorang pintar yang berasal dari Kelantan yang memperolehi keputusan yang amat cemerlang pada SPM 2006 dengan 17 1A dan 1 2A. Beliau kini sedang menyambung pelajaran dalam jurusan perubatan (Medicine) di University of Nottingham, United Kingdom.

Beliau bersama slip SPM yang menggemparkan satu Malaysia

Apa yang menarik tentang diri SFM?
Bagi aku, yang paling menarik tentang Siti Fatimah adalah beliau masih kekal dengan imej bertudung labuh, masih kekal dengan cara hidup sebagai seorang gadis Melayu Malaysia dan yang penting seorang Muslimah sejati. Walaupun sudah berada di perantauan orang buat jangka masa yang panjang, saudari ini masih mengamalkan cara hidup yang amat disengangi untuk dikongsi bersama.

Apakah aktiviti-aktiviti seharian beliau? 
Dengan berbekalkan hafalan 17 juzuk al-Quran, rasa hormat aku terhadap saudari ini semakin bertambah. Bukan sahaja akhlaknya yang baik, malah aktiviti seharian yang dijalankan juga menyebab hati aku sejuk bila mengetahui. Buat ibunya yang mengandungkan dia selama 9 bulan, mesti sejuk kan...? Semoga saudari istiqamah dalam melakukan apa yang sedang saudari praktikkan. 

Pesanan ikhlas dibawakan oleh iGossip.
Inilah perwatakan dan ciri-ciri yang seharusnya menjadi teladan kepada seluruh anak muda di Malaysia mahupun di serata dunia. Biarpun seluas mana ilmu di dada, agama masih menjadi perkara utama. Kepada saudari Fatimah, saya Muhamad Rizal bin Sadiman ingin mengucapkan syabas dan tahniah atas semua kejayaan yang anda telah kecapi dan bakal kecapi. Semoga Allah sentiasa limpahkan barakahNya kepada saudari. InsyaAllah.

Untuk mendapatkan tips belajar oleh saudari Siti Fatimah Mukhtar, sila klik link ini.


Hope you get it...till then, that is how

iGossip

Monday, January 2, 2012

--> iParody Move Like Jagger/Lembu Nak Jaga

as-salam


My comment is that, certain lyrics should be altered in order to make this song more appropriate to the audience. 
And it goes like this 
Hari-hari kau 
Nak paksa 
Tak ingat ke kau 
Yang ku ada 
Lembu nak jaga. 
I got lembu nak jaga. 
I got lembu moo moo moo nak jaga 

Wanna see the full lyrics? Click this link. 


Hope you get it...till then, that is how

iGossip