Thursday, December 27, 2012

--> iSihat: Kesan Zikir Terhadap Otak

as-salam

iGossip by Rizal

Kesan Zikir Terhadap Otak Manusia | Otak hanyalah aktiviti-aktiviti bio-elektrik yang melibatkan sekumpulan saraf yang dipertanggungjawabkan untuk melakukan tugas-tugas tertentu bagi membolehkan ia berfungsi dengan sempurna. 

Setiap hari 14 juta saraf yang membentuk otak ini berinteraksi dengan 16 juta saraf tubuh yang lain.Semua aktiviti yang kita lakukan dan kefahaman atau ilmu yang kita peroleh adalah natijah daripada aliran interaksi bio-elektrik yang tidak terbatas.

Oleh itu, apabila seorang itu berzikir dengan mengulangi kalimah-kalimah Allah, seperti Subhanallah, beberapa kawasan otak yang terlibat menjadi aktif. Ini menyebabkan berlakunya satu aliran bio-elektrik di kawasan-kawasan saraf otak tersebut.

Apabila zikir disebut berulang-ulang kali, aktiviti saraf ini menjadi bertambah aktif dan turut menambah tenaga bio-elektrik. Lama-kelamaan kumpulan saraf yang sangat aktif ini mempengaruhi kumpulan saraf yang lain untuk turut sama aktif. Dengan itu, otak menjadi aktif secara keseluruhan. Otak mula memahami perkara baru, melihat dari sudut perspektif berbeza dan semakin kreatif dan kritis, sedang sebelum berzikir otak tidak begini.

Otak yang segar dan cergas secara tidak langsung mempengaruhi hati untuk melakukan kebaikan dan menerima kebenaran. Hasil kajian makmal yang dilakukan terhadap subjek ini dimuatkan dalam majalah Scientific American, keluaran Disember 1993.

Satu kajian yang dilakukan di Universiti Washington dan ujian ini dilakukan melalui ujian imbasan PET yang mengukur kadar aktiviti otak manusia secara tidak sedar. Dalam kajian ini, sukarelawan diberikan satu senarai perkataan benda. Mereka dikehendaki membaca setiap perkataan tersebut satu persatu dan mengaitkan perkataan-perkataan dengan kata kerja yang berkaitan. Apabila sukarelawan melakukan tugas mereka, beberapa bahagian berbeza otak mempamerkan peningkatan aktiviti saraf, termasuk di bahagian depan otak dan korteks.

Menariknya, apabila sukarelawan ini mengulangi senarai perkataan yang sama berulang-ulang kali, aktiviti saraf otak merebak pada kawasan lain dan mengaktifkan kawasan saraf lain. Apabila senarai perkataan baru diberikan kepada mereka, aktiviti saraf kembali meningkat di kawasan pertama.

Ini sekali gus membuktikan secara saintifik bahawa perkataan yang diulang-ulang seperti perbuatan berzikir, terbukti meningkatkan kecergasan otak dan menambah kemampuannya. Oleh itu, saudara-saudaraku se-Islam, ketika saintis Barat menemui mukjizat ini, kita umat terpilih ini telah lama mengamalkannya dan menerima manfaatnya. Malang bagi mereka yang masih memandang ringan kepentingan berzikir dan mengabaikannya.


Hope you get it...till then, that is how

iGossip

9 Gossips/Comments:

si_mone Best Blogger Tips said...

betul... terbaik la rizal !

Rizal Sadiman Best Blogger Tips said...

@si_mone Thanks...dtg la lawat selalu

dhiera Best Blogger Tips said...

subhanallah~ disebalik amalan. nice sharing~

Rizal Sadiman Best Blogger Tips said...

@dhiera selalu lah amalkan :)

Rizal Sadiman Best Blogger Tips said...

@dhiera selalu lah amalkan :)

Cik Tia Best Blogger Tips said...

nice entry !
tapi , memang betul .. bila kita berzikir , dan dengar zikir .. rasa macam ada satu perasaan yang lain .. dan saya suka perasaan tu :)

Rizal Sadiman Best Blogger Tips said...

@Cik Tia kan...? i love that feeling as well

依之汉 Best Blogger Tips said...

Setuju. Ia hanya akan dirasai oleh si penzikir sahaja. Kalau lihat budaya Arab, di mana sahaja mereka akan cuba berzikir. Kalau di Malaysia pula, zikir diamalkan sebaik sahaja selesai solat terutamanya solat berjemaah.

Yang penting ikhlaskan niat hanya kerana Allah. Barulah keberkatan itu ada.

Rizal Sadiman Best Blogger Tips said...

@依之汉 Betul tu..jadi selalu la berzikir :)