Saturday, April 30, 2011

--> iCONTEST SELAMAT HARI GURU, CIKGU!

as-salam

Link

Cikgu Haniza, pakar Fizik dunia
Mulutnya banyak hatinya mulia
Mengajar dan marah katanya sayang
Aku percaya, bukan dusta berkalang

Cikgu Halim, Albert Einstein sekolah
Orangnya ceria, kuat berdakwah
Mengajar Add Math pagi ke petang
Tiada putus asa tandanya sayang

Cikgu Juriah, ahli Kimia ternama
Berbudi pekerti otak geliga
Memberi semangat, memberi ilmu
Tanpa jemu, tanpa ragu

Cikgu Shohor, pendidik Biologi
Katanya mudah, semuanya teori
Menjadi imam di masjid jamek
Kegemaran di siang menyantap kerepek


  • Sebenarnya puisi ini adalah untuk meminta maaf kerana saya tidak mendapat keputusan yang cemerlang dalam mata pelajaran berkenaan
  • Tapi takpe cikgu, saya sekrang bakal menjadi guru Bahasa Inggeris, sekurang-kurangnya saya berjaya atas hasil didikan dan sokongan cikgu-cikgu semua
Selamat Hari Guru


Hope you get it...till then, that is how

iGossip

--> iGossip: Kpop Versi Malaysia! Mampu?

as-salam

Fenomena oh fenomena...Kelakar pun ada, sedih pun ada, geram pun ada, semua ada. Sebab apa? Sebab bahang Kpop di Malaysia. I am sure you know what Kpop is. It's KOREAN MUSIC. I've posted quite a number about Kpop in the previous entries and I you may view the examples. But here is the spicy juice, we have our own Kpop. K stands for KOREAN? Nope! They said it stands for KEINDAHAN. lol


  • Kat Korea pun ada 24/7, a bit different but still the name is similar
  • Korang judge la sendiri
  • Dah rasa macam blog gossip artis pulak
  • Please, do not show your body part, it's like, eiyuhhh
  • I am complaining because everybody else does

Hope you get it..till then, that is how

iGossip

Friday, April 29, 2011

--> iHeart Kemeriahan SUKAN TAHUNAN

as-salam

Kejohanan Olahraga Tahunan dah habis! Walaupun aku ada final exam pagi tadi, semangat tetap ada. Habis je paper, aku terus keluar tengok cheerleading. lalala Yang penting, TEMENGGUNG @ RUMAH HIJAU MENANG! 

ME
Ijat
Eizhar
Polynica
Syaza
Anizzah
Kembar,
Rumah Kuning
Green Dragons & Dragon's territory

Best maskot - Green Dragon (Mask hilang?)
Yellow Tiger - First runner up
  • Juara - Temenggung @ Hijau
  • Naib Juara - Syahbandar @ Kuning
  • Ketiga - Laksamana @ Biru
  • Keempat - Bendahara @ Merah
  • Cheeleading - Bendahara
  • Hiasan Khemah - Syahbandar
  • Perbarisan - Temenggung
Hope you get it...till then, that is how

iGossip

Wednesday, April 27, 2011

--> iShout: Majulah SUKAN TEMENGGUNG Untuk Negara

as-salam

Sukan semakin dekat, masa semakin suntuk, persediaan semakin kencang, semakin gemuruh dan berdebar di dada semua peserta. Lalala...Ayat nak gempak haha

  • Kejohanan Olahraga Tahunan (KOT) ke-11 Peringkat IPG Kampus Bahasa Antarabangsa
  • Tarikh: 29 April 2011
  • Bertempat di Padang IPG KBA
Official Shirt of Green Dragon Association










































Baju rumah hijau a.k.a TEMENGGUNG. Awesomely designed by Helmy Fendy. This shirt is damn unique! You see the collar, it has tow functions, to be the formal sport attire and if you flip it inside, it will be the less formal one. How cool ha?

P/s: I did contribute six points lol

Be the Best, Beat the Rest

Hope you get it...till then, that is how

iGossip

Monday, April 25, 2011

--> iMakan Durian Mahal!

as-salam

Yesterday was fun, thanks to Irrina Sanusi for inviting me to go with her to buy durian. It has been quite a long time I did not touch or even smell the good fragrance of it.

RM45 all together - Buy one free one - BANGSAR MALI!

Irrina, me, Fikri and Farouk
  • Felt like crying - I have been missing durian for months
  • My dream came true
  • You guys want the durian? It is just too late. Sorry lol
  • Now if you'll excuse me...haha
Hope you get it...till then, that is how

iGossip

Saturday, April 23, 2011

--> iMusic: Remaja dan Korea

as-salam


















KPop is somekind of phenomenon in Malaysia. I have no idea how it comes and and how its being spreaded. Anybody does? The only thing I know is; Malaysian teenagers are craving over this stuff. Me? A little bit. You can check a few entries regarding KPop in my previous entry (just type the word 'KOREAN' in the search box up there)

  • Super Junior
  • SNSD
  • Big Bang
  • Beast
  • SS501
  • Wondergirls
  • 2PM

Those who fancy KPop must be very friendly with these groups. Aren't you? Why do you love KPop so much? Can you provide me some reasons behind all these? I need an explanation guys. I'm not saying that you shouldn't listen to them ya. Is their music really hot or they are super hot? Is it fashion? You have the answers right in your mind

Hope you get it...till then, that is how

iGossip

Friday, April 22, 2011

--> iCreative: A.D.I.D.A.S - Ayah Dan Ibu Doakan Aku Selalu

as-salam
























Sempoi tak acronym kat atas. Tetiba je buat entry macam ni motif nak mampos kan? Sebenarnya tengah buat revision L I N G U I S T I C S.  

P/s: Wish me luck for next Monday examination. 



Hope you get it...till then, that is how

iGoosip

--> iStory: Hantu Di Asrama! Asrama Angker!

as-salam

@Italiannies

Asrama memang la penuh dengan hantu dan itu semua orang tahu. Aku nak berkongsi satu cerita a.k.a pengalaman bersemuka dengan jembalang-jembalang non hado ni. haha. Takut sangat rasa macam tak nak cerita pulak. haha. Rileks...aku nak cerita ni.

Situasi 1

Hari ketiga minggu orentasi di kampus. Pukul 12.30 malam. Semua pelajar balik dari dewan besar ke bilik. Aku bersembang dengan kawan baru yang baru kenal, dia tengah lipat kain. Then my mom called. I was talking to her and suddenly another friend (Ikram) came. Dia bagi salam dan aku pun jawab. Sembang sekejap je dan aku cakap aku nak sembang dengan mak aku kejap. Lepas habis sembang, aku tanya kawan aku yang lipat kain tadi, "Mana Ikram pergi?" then dia cakap, "Aku pelik ko cakap sorang-sorang tadi". Then Ikram yang sebenar masuk. Adoyai...aku cakap dengan siapa tadi? Boleh pulak dia bagi salam kan?

Situasi 2

Aku terjaga dari tidur. Dalam pukul 2.30 pagi macam tu. Tingkap bilik aku memang tak boleh kunci. Aku pulak tidur kat sebelah tingkap dan aku terus beranikan diri keluar ke tandas. Takut gila malam tu. Lepas ke tandas, aku pun masuk la dalam bilik, muka segar bugar la waktu tu. Toleh punya toleh dengan naluri yang takut, aku ternampak seekor lembaga tak berbadan dan tali perut tergantung. Punya la seram...dengan mukanya tak nampak. Seram gila malam tu. Aku terkejut tak tahu nak buat apa, aku selimutkan badan aku sepenuhnya. Pagi tu aku cerita kat kawan aku, diorang cakap itu penanggal, first time dengar nama hantu tu dan aku tergelak. Nama tak commercial langsung! haha



Hope you get it...till then, that is how

iGossip

Thursday, April 21, 2011

--> iTweet @RizalSadiman

as-salam

Muzium Negara

Siapa ada account Twitter? Sila angkat tangan macam Usop Wilcha. hehe. Feel free to follow me ya? I only have 13 followers all together right now (I'm not a celebrity so who wants to follow me right?) - Ayat sadis macam nak merayu orang follow je haha.

I have @RizalSadiman  since last year if I'm not mistaken and I'd never sign in ever since. What a blonde right? lala. Then only a few days ago I started my tour on Tweeter and tadaaa...feel so addicted. Somemore when Wardina  Safiyyah tweeted me, I felt so so so great! haha

For those who like to stalk on celebrities, view the link below, sure you'll find Malaysian celebrities that you adore the most. lalala

http://www.chokilala.com/tips-n-tricks/twitter-artis-individu-terkenal-malaysia/

Hope you get it...till then, that is how

iGossip

Wednesday, April 20, 2011

--> iTertekan Minggu Peperiksaan

as-salam

Chinese New Year 2010

Memang tertekan bila examination datang. Bukan kita je yang tekanan, mak, bapak, adik, kakak dan pensyarah pun sama. Sebab apa? Sebab risaukan kita punya keputusan la...Pensyarah mesti la takut pelajar-pelajar dia gagal atau dapat pointer rendah, jatuh standard lorgh. 

Belajar lebih meletihkan daripada bersukan kot. Kalau letih sukan tu melibatkan badan je lepas 5-10 minit hilang la tapi kalau letih otak, adoyai...Kalau rasa nak pecah tu lagi la teruk. Ini aku ada tips untuk semua pelajar-pelajar universiti yang ingin/sedang menghadapi peperiksaan.

  • Tengok sitcom lawak. Kartun pun boleh sekadar nak rehatkan minda.
  • Riadah petang-petang untuk ringankan kepala otak tu.
  • Bila baca sesuatu, kongsi la dengan kawan. So, kefahaman akan lagi mendalam
  • Jaga tidur amatlah PENTING!
  • Solat jangan lupa. Buat amal kebajikan segala. InsyaAllah balasan yang baik akan diterima.

Hope you get it...till then, that is how

iGossip

Tuesday, April 19, 2011

--> iHeart Carrot Muffin! & WARDINA SAFIYYAH TWEETS ME!

as-salam

Carrot Muffin...you can get the recipe from the net


























You guys have to this this indeed! Buy or home made I don't care. Something for sure is that you need to try! lalala. You know I love eating this and that, here and there bla bla bla and surprisingly I felt in love with muffins. I'd never thought I would love muffins as much as I love carbonara with tadaaa the other side of me already came out. lol.



You see that? WARDINA SAFIYYAH tweeted me for the first time. I was almost fainted. You know how much I love her and of course I am the huge fan of SPANAR JAYA if you still remember. Siapa minat WARDINA SAFIYYAH angkat tangan macam USOP WILCHA...hehe

Hope you get it...till then, that is how

iGossip

Monday, April 18, 2011

--> iSegmen: Ada Kalanya, gadisBUNGA

as-salam

Baca, fahamkan, dan gelak! haha

Aku tertarik baca entry gadisBUNGA tadi. Tajuknya 'Ada Kalanya...' Jom dengar ayat-ayat puitis aku pulak. hehe. Jap, puitis ke? Korang tentukan ye?

  • Ada kalanya, aku rasa sendirian, tak lalu minum tak lalu makan
  • Ada kalanya, aku menyendiri, cuba nak berlari namun gagal lagi
  • Ada kalanya, aku rasa bosan dengan hidup, tapi aku tak boleh lari takut nanti terjatuh
  • Ada kalanya, hidup penuh dugaan, aku tabah, berdoa tu penting ye kawan
  • Ada kalanya, mata aku kabur dengan kemewahan dunia, membazir tak tentu masa
  • Ada kalanya, aku rasa hebat, aku bodoh tak kenal asal usul aku dirembat

Itulah sedikit sebanyak yang aku nak kongsi dengan korang semua. Sometimes when I see people are living their lives wonderfully, I start to get jealous. Why do I have to? I ain't stupid and my life is good too...I think I need to restore myself with something called GRATEFUL. Yeah, I need it. 

Hope you get it...till then, that is how

iGossip

--> iMakan di ITALIANNIES, The Gardens

as-salam

I do not want to talk much. I guess I want to let the photos do the talking. Slurppppp! Oh ya! Jangan jealous okay? Jangan terliur jugak. Kalau nak makan, gi la The Gardens Mid Valley. hehe.


In front of the restaurant. This was actually taken after we've finished eating. lol
Bread with olive

Classic Carbonara
Strawberry Colada
Me and Farouk

All together was RM 67.00. Thanks.  Have a look at his blog! http://faroukharun.blogspot.com/

Hope you get it...till then, that is how

iGossip

--> iBerPIZZA di Mid Valley!

as-salam



Membaca gaya wawasan. Abaikan tajuk buku tu...

These pictures were taken last year if I'm not mistaken. It was a gathering with my classmates at Mid Valley Megamall. I ate and shopped a lot of course. lol. I'm not sure where will this year's gathering be. Sunway Pyramid? Pavillion? Delicious (erkkk...hehe)...

I'm dreaming of going out with blogger friends who live around KL. Somebody please come up with a  plan!  Anything to do and just set the place, I'll follow you. lol. That will be a brilliant idea. C'mon, we can share so many things bowling will do too. 

Just by looking at those pictures will make me feel hungry. How about you? 

Hope you get it...till then, that is how

iGossip

Sunday, April 17, 2011

--> iKecewa Kau Tak Dara

as-salam

Surau in International Languages Campus







Aku terfikir, kalau la suatu hari nanti aku kahwin, tiba-tiba aku dapat tahu yang isteri aku tak dara dah...Entah apa yang aku akan buat. Akankah aku ceraikan dia terus? Ataupun aku terima dia seadaanya. Tapi macam mana pulak kalau itu hanya kisah silam dia sebelum dia bertaubat? Dapatkah aku terima dia seadaanya?

Kenapa aku tulis benda ni?

Tiba-tiba aku terfikir tentang masalah remaja zaman sekarang. Tengok ramai gadis-gadis melepak dengan lelaki, ada yang membonceng di belakang motor, ada yang berpegangan tangan, ada yang melepaskan badan begitu saja. MasyaAllah...Namun aku yakin, perempuan yang baik adalah untuk lelaki yang baik. Harap-harap aku tergolong dalam kalangan yang baik. Amin...

Hope you get it...till then, that is how

iGossip

Friday, April 15, 2011

--> iDiscuss: ILLUMINATI What say you?

as-salam

Red Scorpion - RM40

























Bercakap tentang ILLUMINATI memang membuatkan aku rasa seram sejuk. Memikirkan dajjal yang bakal muncul membuatkan aku tak tenang. Terlintas di fikiran mengenai Kiamat menyebabkan aku terfikir akan dosa-dosa yang aku lakukan selama ini.

Rasanya ramai dah tahu tentang ILLUMINATI atau lebih mesra dengan panggilan KONSPIRASI DAJJAL. Aku rasa pergerakan mereka semakin hari semakin aktif. Tak henti-henti meyebarkan propaganda palsu dan durjana kepada dunia dan focusnya adalah pada golongan muda. Apa yang aku takutkan adalah aku lemah lalu terjerumus ke dalam lembah maksiat binaan mereka.

The problem here is that there are people who not aware with this situation. While it's getting worse, we are busy with our world, work for more money and we tend to forget the duty towards Islam. Frankly speaking, I love to read about this organisation and I keep thinking about my role as a Muslim. What can I do to spread the news regarding this anguish phenomenon? Am I a true Muslim who is able to serve for Islam? Or am I just a worshiper? 


Hope you get it...till then, that is how

iGossip

Wednesday, April 13, 2011

--> iSupport Ustaz Scan! a.k.a Kasyaf

as-salam

Apartment




























Kat tempat aku belajar ni ada seorang kasyaf. Ustaz ni baik sangat dan aku selalu borak-borak dengan dia. Aku tahu dia banyak tahu gerak-geri aku, benda-benda salah yang aku buat, dan macam-macam lagi. Aku sangat suka ustaz ni. Sebab apa? Dia baik, periang dan macam bapak aku dah bila dia bercakap.

Apa itu kasyaf?

Kasyaf dapat diartikan terbuka, yakni terbukanya tabir pemisah antara hamba denga Tuhan. Kasyaf juga berarti Allah membukakan bagi seseorang untuk dapat melihat apa yang tidak bisa dilihat oleh orang lain. Nak tahu lebih lanjut? 


Ada orang tak suka dia. Kenapa?

Aku tak tahu kenapa sesetengah ada orang yang tak suka dengan cara dia menegur. Bagi aku, cara dia tegur pelajar-pelajar adalah sangat baik dan sopan. Dia tak pernah nak mengaibkan siapa-siapa sebab sesekali dia tegur seseorang, dia selalunya panggil orang tersebut secara personal, bukan publicly. Aku pernah dengar seorang hamba Allah ni cakap macam ni,

"Orang tua tu tak boleh doh guna kelebihan dia sesuka hati. Siapa dia? Hidup kita, kita punya pasal la. Pehal pulak dia nak kecah-kecah" (Anonymous, 2010)

Aku kesian dengan orang yang macam ni. Dia tak sedar ke yang ustaz yang lebih mesra dengan panggilan Ustaz Scan tu cuba nak tolong dia untuk elakkan dia tersasar lebih jauh lagi? Tambah dia lagi, ustaz ni macam nak malukan dia. Kenapa pulak kan? Ustaz tu panggil dia secara personal dan orang lain tak tahu pun, dia yang cerita kat kitorang. Aku pun nasihat la dia sekadar yang mampu. Tapi apa yang dapat? Non hado! Kena cerca la aku.

Pandangan aku...

Ustaz memang baik. Ustaz tegur pelajar-pelajar dia tak sembahyang ke apa ke sebab dia sayang kan? Bukan nak mengaibkan atau apa-apa. Cuba bayangkan ustaz berdiam ja, ustaz juga yang akan dapat dosa sebab tidak menegur sesama muslim. Tetapi, lepas ustaz tegur makhluk yang sorang tu, melenting pulak dia kan? Adoyai...masyaAllah. Inilah manusia akhir zaman.

P/s: Aku rasa bertuah Allah kenalkan aku dengan Ustaz Scan ni. At least there is someone looking after me other than Allah S.W.T

Who is he? That's the secret I'll never tell.

Hope you get it...till then, that is how

iGossip

--> iMemang Tak Puas Hati!

as-salam

Stadium Hoki Kuala Lumpur. Budak-budak UniKL tengah practice. Aku pulak sambil makan Kuewteow KungFu
























Aku memang benci dengan manusia yang SUKA BUAT KEPUTUSAN SENDIRI. Okay, kadang-kadang kita perlu juga buat keputusan by ourselves in case we are dealing something personal. Yang aku panas ni bila seorang pensyarah suka buat keputusan sendiri without considering the other partners. Who is she to do so? What kind of right she has? Is she a queen? NO!

Now I have to deal with 9 TOPICS of linguistics for this coming final exam. Adoyai...The 6 topics have been tested in the assignments and tests and for that we are supposed to focus only on 3 topics for the final. However, it turned to be something stupid. Sorry if I have to say that the move made by that particular lecturer was nonsense.

P/s: Entry ni bukan sesuatu yang baik. Jangan marah kat pensyarah/cikgu korang. Sorry sangat-sangat dan aku rasa kawan-kawan aku pun bengang. Lecturers yang dua orang lagi pun tak puas hati. 

Who's that lecturer? That's the secret I'll never tell.

Hope you get it...till then, that is how

iGossip

--> iHeart this View

as-salam


This the the view from my campus, my class to be precise. As you can see, there is one tall building there, that one is TELEKOM TOWER. Wow! its very near right. I love the location of my class because there are so many things I can see at one time. 

Can you take a closer look at the field the? You know what is it? It's the KUALA LUMPUR HOCKEY STADIUM. While people are watching the games live on TV, I watch the them from the food stall. lol. The clearer view is mine...muahahaha...

I'm studying in IPG KAMPUS BAHASA ANTARABANGSA, Kuala Lumpur where everything is here. Everything? Not so...

Hope you get it...till then, that is how

iGossip

Monday, April 11, 2011

---> iPuisi: Hidup Manusia Memang Penuh Dengan Dugaan

as-salam

Ramai orang mengeluh kerana ujian yang ditempuh. Jadi, korang baca la puisi ini, mungkin sedikit sebanyak dapat membantu meringankan beban yang korang tangggung selama ini. 


Hidup kadang kala mudah macam makan ais kacang
Sejuk menikam sakit gigi sakit rahang

Hidup kadang kala sudah macam menarik balak
Berat dan memenatkan tetapi hasilnya galak

Ada orang gagal dalam ujian
Ada orang gagal dalam peperiksaan
Namun apa yang mampu dilakukan
Sudah itu kehendak Tuhan

Mohonlah kepadaNya dan jangan diam membisu
Aku sekadar berkata, nasihatkan ini kepadaku pabila perlu
Kita manusia lemah umpama semut merah
Namun kita punya akal melayari jalan dan laut merah

Hope you get it...till then, that is how

iGossip

--> iSuka DONUT!

as-salam


Kat mana aku beli donut ni? Arghh jangan di tanya! Rasa jahanam sangat huhu...Tapi aku bersyukur at least I had it for my tummy. Imagine the abandoned children in Africa, they're having kwashiorkor and all (is it a correct spelling?) lol

Korang suka makan donut? Sambil tengok cerita donut kat Astro, memang nikmat haha...This week has been a fully hectic. I had to finish lots of assignments and they were about to kill me. Tomorrow got presentation on the topic The Caring Colearner Agent (my topic) under the Communication Skill subject. Wish me luck guys. 

Hope you get it...till then, that is how

iGossip

Sunday, April 10, 2011

--> iAmalan Part 2: Bersukan Untuk Pandai

as-salam


Mampu sangat statement kat atas kan? haha...But it's true, your brain will definitely work effectively when you do sports. I believe you've heard this, "Otak yang cerdas datang daripada badan yang cergas". 

Aku buat sukan apa?

Okay, basically I do all sports excluding football and rugby. Why? Because they will have me to run. Oh no! I'm so not into it. lol. I play volleyball, badminton, ping pong and tennis. Wow! Now you know. lol. Oh ya, try do something that you are capable of. Do not under estimate heavy sport like badminton if you are not used to it. Try to begin with slow practice but continuously. Sikit-sikit lama-lama jadi terbaik. haha.

Itu saja buat kali ini, sekian.

Hope you get it...till then, that is how

iGossip

Friday, April 8, 2011

--> iAmalan Part 1: Membaca Al-Quran

as-salam

Lepas subuh, apa yang korang selalu buat? Tidur balik? Minum nescafe? Makan roti bakar dengan mentega kacang? Wah wah wah...sedapnya korang berfoya-foya eh? lol. Jom aku nak kongsi dengan korang pengalaman aku yang setiap hari berlaku. Jap, itu pun orang panggil pengalaman ke? lol. Wait and see.



My friend, Leong Qing Yi - A multi-talented student who is excellent in her studies, able to draw beautifully, has a great alto voice, kind and caring (is it? lol) and friendly as well. 

Bangun pagi, elok lah kalau lepas solat subuh tu korang amalkan membaca al-Quran. Lagipun, bukan boleh solat rawatib kan? Daripada sambung tidur, lebih baik baca al-Quran. Dapat pahala...ada harapan masuk syurga, InsyaAllah. Ianya bagus sebagai permulaan untuk hari korang - SERIUS!

Pengalaman aku

Aku selalu nervous kalau ada exam, presentation dan sebagainya. Satu hari tu, aku baca al-Quran, dan Alhamdulillah, hari aku berjalan dengan lancar. Bukan saja exam dan presentation, tapi hampir semua benda. Aku ceria sepanjang hari sampai waktu tidur - SERIUS! Aku breakfast, pensyarah belanja, lepas tu kawan aku bayar hutang yang aku sendiri dah lupa and then aku main badminton, tenis dan volleyball, menang je memanjang. Tak ke sempurna? 

P/s: Korang dah banyak amal kat dunia? Kalau belum, mulakan sekarang!
P/s: Aku terus amalkan sampai sekarang membaca al-Quran selepas solat subuh.
P/s: Kalau ada masa terluang, ringan-ringankan lah tangan dan kaki serta mulut untuk solat sunat Dhuha dan baca al-Mathurat. 

Hope you get it...till then, that is how

iGossip

Wednesday, April 6, 2011

--> iHeart IPBA: Tempatku Berpijak...of skit

as-salam


This is the place that I will remember all the time. It won't be forgotten even for a second.

The skit:

We got second place in the skit competition just now. Thanks to everyone who involved, you guys rocked the stage to the very end.

The idea:

News and funny acts - what a perfect match and everyone in the auditorium was entertained. Thank you for the big laughs and support. Love you guys. xoxo.

The winner:

I'm glad the winner is my own senior, B. Ed TESL Cohort 5. You guys deserve the place because the skit was informative as well as full with brilliant jokes.

Hope you get it...till then, that is how

iGossip

Sunday, April 3, 2011

--> iHijab Part 2: Fesyen Bonggol Unta, Memang Mangsa Fesyen!

as-salam

"Dua golongan ahli neraka yang belum pernah aku lihat ialah, satu golongan memegang cemeti seperti ekor lembu yang digunakan bagi memukul manusia, dan satu golongan lagi wanita yang memakai pakaian tetapi telanjang dan meliuk-liuk badan juga kepalanya seperti bonggol unta yang tunduk. Mereka tidak masuk syurga dan tidak dapat mencium baunya walaupun bau syurga itu dapat dicium daripada jarak yang jauh." (Hadis riwayat Muslim)


Gituewww mannequin kite...lol. This is beautiful! Seriously! But have you been thinking where this fashion style came from? 


Ecececehhh...Lemah gemalai akak kita pakaikan tudung bonggol unta...Dengan jari lemah gemalai serta tangan yang dibedung elok, lilitan kelihatan sungguh sempurna. lol. 


Jangan gelak je tengok cartoon strip ni. I want you to think the message that the picture tries to convey. It is deep, informative and sangat pedas. Zasss sangat. 

P/s: Oh ya! Dulu kan, sejuk je tengok makin banyak personaliti TV dah mula bertudung. Alih-alih, fesyen gini yang dibawa. Mautlaaa...
P/s: This entry doesn't mean to downgrade the women outside but I just wanted to share the knowledge and maybe you can spread this to all Muslims out there. Jom berjihad di Jalan Allah.

Hope you get it...till then, that is how

iGossip

Saturday, April 2, 2011

--> iHijab Part 1: Tutup Aurat atau Balut Aurat?

as-salam

Sabda Rasulullah s.a.w. : 


"Akan datang ummatku di akhir zaman terdiri dari kaum wanita yang mana mereka itu berpakaian dalam keadaan telanjang, di atas kepala mereka berbonggol-bonggol seperti belakang unta. mereka ini dilaknat oleh Allah dan tidak masuk mereka itu ke dalam syurga, serta tidak dapat menghidu baunya. dan sesungguhnya wangian syurga itu di dapati jarak perjalanan lima puluh ribu tahun perjalanan." (sokhih bukhori) 



Hot sangat ke dik? Legging tu seksi? Nak kena seksa ke nanti? Tengok baju biru dia tu. Ayooo...nak tunjuk bentuk sebenar buah dada ke? Taubat la okay? Pergi masjid sembahyang, sebelum kamu disembahyangkan.



Gitu la kan perempuan sekarang berfesyen bukan main. Tak nak kalah! Pakai dalam, luar pakai jarang, tunjuk semua body parts buat tayangan masyarakat. Mampu sangat kan?

P/s: Sorry bahasa kasar.

Hope you get it...till then, that is how

iGossip